SP nr 41 im.Romualda Traugutta w Bydgoszczy

12
        DZIENNIK
   
ELEKTRONICZNY

obiady menu baner

logo sus niebieskie male

projekt po co dlaczego jak

SOiT - logo1

erasmus baner 2018a

pko sko 950x200 male

 

 

 

W ŚWIEŻYCH SOKACH MOC WITAMIN! KOLEJNA AKCJA PROZDROWOTNA ZA NAMI.

 

20171124 102434

 
Późna jesień to okres przeziębień, grypy i innych dolegliwości związanych z niską temperaturą powietrza, licznymi opadami oraz krótszym dniem, a co za tym idzie mniejszą ilością promieni słonecznych. Dlatego 24 listopada br. odbyła się w naszej szkole degustacja świeżo wyciśniętych soków, które są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i innych substancji korzystnie wpływających na zdrowie, odporność i samopoczucie człowieka.

SOK Z MARCHWI

Świeżo wyciśnięty sok z marchwi to zestaw naturalnych witamin, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, witaminy z grupy B, C, D, E, H, K i PP. Oprócz tego sok marchwiowy to kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera tez wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki.

SOK Z ANANASÓW

Ananas to owoc świetny na odchudzanie. Zawiera unikalny zestaw enzymów i kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Sok z ananasa to bogate źródło cukrów, bromu, witamin A, B1, B2, B6, PP, C, kwasu foliowego, błonnika, sodu, potasu, żelaza i magnezu.. Ponadto sok z ananasa jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym, ma działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, wzmacnia system odpornościowy oraz wspomaga trawienie, zapobiega osteoporozie i złamaniom kości oraz ma zdolność oczyszczania organizmu z obumarłych komórek.

SOK Z JABŁEK

Jabłka to bogate źródło witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Są skarbnicą węglowodanów, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego organizmu. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Składniki mineralne występujące w jabłkach to żelazo i potas mające właściwości odkwaszające.


DLATEGO PIJCIE ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTE SOKI, ABYŚCIE BYLI ZDROWI!                                                        

Tego życzą wszystkim organizatorki degustacji: uczennice klasy IV b – Tosia, Agata, Julka i Anastazja wraz z wychowawcą, panią Małgorzzatą Ulanowską-Dylik.

 

20171124 100316 - Kopia

20171124 101446

20171124 094055 - Kopia

20171124 094120

20171124 094155 - Kopia

20171124 103424

20171124 101550