SP nr 41 im.Romualda Traugutta w Bydgoszczy

12
        DZIENNIK
   
ELEKTRONICZNY

obiady menu baner

logo sus niebieskie male

projekt po co dlaczego jak

SOiT - logo1

erasmus baner 2018a

pko sko 950x200 male

 

 

 

„W ŚWIEŻYCH SOKACH MOC WITAMIN!” – DEGUSTACJA SOKÓW 2018

 

20181204 082918

Późna jesień to okres przeziębień, grypy i innych dolegliwości związanych z niską temperaturą powietrza, licznymi opadami oraz krótszym dniem, a co za tym idzie mniejszą ilością promieni słonecznych. Dlatego 4 grudnia br. odbyła się w naszej szkole degustacja świeżo wyciśniętych soków, które są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i innych substancji korzystnie wpływających na zdrowie, odporność i samopoczucie człowieka.

SOK Z MARCHWI

Świeżo wyciśnięty sok z marchwi to zestaw naturalnych witamin, które nasz organizm przyswaja w całości. Są to witaminy A, wit. z grupy B, C, D, E, H, K i PP. Oprócz tego sok marchwiowy to kopalnia substancji organicznych oraz związków zasadowych sodu i potasu. Zawiera tez wiele wapnia, żelaza, magnezu, chloru, krzemu i siarki.

SOK Z MANDARYNEK

Mandarynki są uważane za młodsze siostry pomarańczy. Są od nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.

SOK Z JABŁEK

Jabłka to bogate źródło witamin, błonnika i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy. Są skarbnicą węglowodanów, które bardzo szybko przenikają do krwi i stanowią zastrzyk energii dla zmęczonego organizmu. W owocach tych występuje unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Składniki mineralne występujące w jabłkach to żelazo i potas mające właściwości odkwaszające.

DLATEGO PIJCIE ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTE SOKI, ABYŚCIE BYLI ZDROWI!

Tego życzą wszystkim organizatorzy degustacji: uczniowie klasy VII B – Amelia, Magda, Jakub, Nikodem i Filip wraz z panią Małgorzatą Ulanowską-Dylik.

 

20181204 080005

20181204 080704

20181204 080907

20181204 081453

20181204 090225

20181204 090240

20181204 080344